News

Dit zijn dé 4 categorieën waarin jij een CRO-award kunt winnen

14 August 2019

We kunnen niet meer om Conversion Rate Optimization (CRO) heen. Het aantal online kanalen stijgt met het jaar en steeds meer organisaties zien de waarde in van CRO en het opstellen van een optimale customer journey. Want een van de meest kostbare dingen voor bedrijven is het opdoen van (klanten)ervaring. De DDMA Dutch CRO Awards heeft één duidelijk doel: marketeers de kansen en het belang van CRO laten zien. En jij als koploper krijgt nu je kans om, op 3 oktober 2019, het vak in de spotlights te zetten en met jouw case de felbegeerde raket-award te winnen.

Dit zijn de 4 categorieën: Mobiel, Personalisatie, Acquisitie Testing en Conversie. Maar wanneer kies je welke categorie? Dit hangt af van je primaire doel in het testen. Hieronder leggen wij de vier categorieën nog even uit:

MOBIEL
Het belang van het mobiele kanaal wordt al jaren toegejuicht. Waar eerst werd gezegd dat het mobiele kanaal vooral werd gebruikt voor oriëntatie en dat de transactie op desktop plaats vond, is ook de transactie aan het verschuiven. Maar de conversie op mobiel is nog lang niet in alle gevallen gelijk aan de conversie op desktop. Dit biedt dus kansen genoeg om optimalisaties te doen die speciaal gericht zijn op het mobiele kanaal. Om in aanmerking te komen voor de DDMA CRO Award in deze categorie moet het om een adaptive oplossing gaan of optimalisaties in de app. Een optimalisatie die op alle kanalen is doorgevoerd en het ‘toevallig’ heel goed doet op mobiel, hoort in de algemene categorie ‘Conversion’ plaats.

PERSONALISATIE
Conversie optimalisatie is idealiter datagedreven. Data speelt ook een cruciale rol bij het goed kunnen toepassen van personalisatie in verschillende kanalen. We zijn op zoek naar experimenten waarbij slim gebruik is gemaakt van de grote hoeveelheden data die ons in de schoot wordt geworpen en hoe deze op een effectief ingezet is. Het zal hier waarschijnlijk veelal gaan om onderliggende algoritmes. Maar ook om het goed toepassen van variaties op basis van verschillende bronnen van data (persona, ingelogde gebruiker, device, locatie, nieuwe/bestaande klant, zoek-/browsegedrag etc.)

ACQUISITIE TESTING
Een van de belangrijke drijfveren voor het toepassen van conversie optimalisatie is dat het krijgen van verkeer naar je website steeds duurder wordt. Bij de categorie “Acquisitie Testing” staan we helemaal aan het begin van de customer journey. Welke resultaten heeft jouw organisatie behaald met het doen van experimenten rondom advertenties? Natuurlijk kan het hier om Google Adwords gaan, maar dat is slechts een voorbeeld. Adverteren op Facebook of andere domeinen buiten jouw eigen website doen allemaal mee.

CONVERSIE
Ben je trots op een test die de afgelopen 36 maanden is uitgevoerd, maar je kan hem niet echt kwijt in de 3 andere categorieën Acquisitie testing, Mobile en Personalisatie? Dan is deze categorie je vangnet om toch mee te dingen naar de prijzen. Welke optimalisatietrajecten heb jij uitgevoerd waarbij het beoogde doel van je bedrijf of opdrachtgever beter werd behaald? Het gaat hier om optimalisatie en niet om innovatie; je hebt iets wat al bestond beter gemaakt.

Een case kan natuurlijk in meerdere categorieën vallen, vermeld dit er dan bij in het template. Tot en met 1 september 2019 heb je de tijd, want een vakjury onthult op 16 september 2019 de genomineerden voor de vier categorieën.

De DDMA Dutch CRO Awards zijn een initiatief van de commissie CRO van DDMA, de branchevereniging voor data en marketing. Deze commissie streeft ernaar de toegevoegde waarde van CRO voor bedrijfsdoelstellingen te bewijzen en daarmee CRO een waardevol optimalisatie-onderdeel te laten zijn van de marketingstrategie van organisatie. Met de jaarlijkse awarduitreiking heeft de commissie een platform gecreëerd om toonaangevende cases en experts binnen dit vakgebied in de schijnwerpers te zetten.