News

Beter Bed, VodafoneZiggo, Kruitbosch en Lobbes.nl winnen DDMA Dutch CRO Awards

03 November 2022

Donderdag 3 november, Amsterdam – DDMA maakt vandaag de winnaars van de DDMA Dutch CRO Awards 2022 bekend. VodafoneZiggo, Beter Bed, en Kruitbosch vielen in de prijzen in respectievelijk de volgende categorieën: Conversie (2 winnaars), Experimentation Culture en Traffic Generatie. Lobbes.nl trok tijdens de uitreiking de meeste stemmen en wist daar mee de Lindeboom Publieksprijs in de wacht te slepen.

Juryleden Martin van Kranenburg (van het boek ‘Schrijven voor het Brein’) & Jorden Lentze (Booking.com): ‘Conversie-optimalisatie wordt in alle lagen van de onderneming serieuzer genomen. Dat is duidelijk te zien aan de cases. De voorwaarden voor CRO-succes komen met de drie categorieën duidelijk naar voren: (1) betrokkenheid van het management, (2) betere samenwerking tussen verschillende afdelingen, (3) CRO is geen sprint, maar een doordacht proces en werkwijze. CRO is steeds meer erkend binnen álle lagen van organisaties. CRO wordt steeds groter, wat ook is terug te zien aan het aantal inzendingen en bezoekers.’

Winnaar #1 Conversie: Beter Bed | Case: ‘Vermoeiende Cases’

Beter Bed heeft de inzichten uit kwalitatief onderzoek omgezet in diverse A/B-testen. Hiervan zijn 6 testen uitgevoerd, waarbij ieder vervolgtest is doorontwikkeld op basis van eerdere opgedane learnings om het resultaat te versterken. Hiermee wist de beddengigant de laatste stap van de check-out vlotter te laten verlopen, met als gevolg lagere exit rates en hogere conversies. Volgens de jury laat Beter Bed goed zien dat het écht oplossen van een klantprobleem lastig kan zijn en tijd kost. De case is een goed voorbeeld van ‘de aanhouder wint’. Beter Bed overtrof hiermee andere genomineerden Lobbes en RTL Nederland.

Winnaar #2 Conversie: VodafoneZiggo | Case: ‘Proactive chat voor klantbehoud’

VodafoneZiggo laat zien dat CRO niet alleen om het verhogen van conversie gaat, maar ook draait over het aansluiten op de verschillende doelstellingen van een organisatie. In dit geval het verlagen van churn. Hiermee is VodafoneZiggo een voorbeeld in de markt. Wat deze case volgens de jury nog interessanter maakt is dat machine learning is gebruikt om de beperkte chat resources zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Winnaar Experimentation Culture: VodafoneZiggo | Case: ‘A data-driven approach to the online translation of new legislation’

Het team van VodafoneZiggo is een schoolvoorbeeld van experimenteren en stakeholders meenemen in een complexe situatie. De grondige en uitgebreide vooranalyse dragen bij aan het vertrouwen bij de stakeholders en aan de resultaten. Volgens de jury een geweldige case die laat zien dat je zelfs met legal in CRO kan experimenten. Dit leidt tot een win-win-winstsituatie voor zowel de klant en het bedrijf als legal. Extra pluspunt is dat er niet alleen naar conversie is gekeken, maar ook naar het aantal telefoontjes bij de klantenservice.

Winnaar Traffic generatie: Kruitbosch | Case: Adverteren op je eigen merknaam in Google… doen of niet?

Met deze case liet Kruitbosch, het bedrijf achter onder meer Cortina-fietsen, andere genomineerden Hans Anders en Van der Garde Tuinmeubelen achter zich. Kruitbosch wist door 20% minder te spenderen aan Google-advertenties, branded verkeer juist te verhogen en de omzet licht te laten stijgen. Het overgebleven budget kan nu worden ingezet om echt incrementele klikken en omzet te realiseren. Volgens de jury een innovatieve aanpak om media spend te optimaliseren. De inzichten uit deze case zijn een inspiratie voor veel CRO-teams om hierop door te gaan testen. Het is een interessant invalshoek om te gaan experimenteren met je branded search-campagne als je ook organisch topposities hebt.

Winnaar Lindeboom Publieksprijs: Lobbes.nl

Lobbes.nl wist tijdens de live stemming de meeste stemmen te trekken en liet daarbij alle andere genomineerden achter zich. Over de case zegt de jury het volgende: ‘De case van Lobbes is gebaseerd op gedegen onderzoek met veel verschillende bronnen. Het klantprobleem is heel duidelijk en gedegen uitgewerkt. Erg sterk dat het klantprobleem niet enkel op de website is aangepakt en dat het team twee populaties heeft geanalyseerd, waarbij de tweede populatie zich alleen richtte op de bezoekers die de interventie ook daadwerkelijk gezien hebben. Een inspirerende case voor veel CRO-teams. Mooi om te zien dat de klantenservice betrokken is bij de experimenten en dat zij de effecten van het succesvolle experiment ook zelf direct merken.’

Over de DDMA Dutch CRO Awards

De DDMA Dutch CRO Awards zijn dit jaar op 3 november 2022 uitgereikt, in B. Amsterdam in Amsterdam Nieuw-West. De awards zijn een initiatief van DDMA, de branchevereniging voor data en marketing, en worden mede georganiseerd door de DDMA Commissie CRO.